Tips & Tricks

10 Leertips

Leren: iedereen heeft er wel een hekel aan. Het is lastig om de motivatie te vinden, want je wilt liever de leuke dingen doen. Naarmate je langer op school zit, krijg je ook steeds meer leerstof. Uiteindelijk krijg je zelfs toetsweken! In deze blog leg ik uit hoe je goed voorbereid een toets(week) in gaat.

1. Begin op tijd.
Begin al in de les met veel aantekeningen maken, daardoor onthoud je de leerstof veel beter (zorg dus dat je altijd een schrift bij je hebt in de les). Zorg ook dat je altijd op de hoogte bent van al je huis- en leerwerk, dus neem altijd je agenda mee!

jhh_4934
Het is heel belangrijk om op tijd te beginnen met leren voor een toets, zodat je niet in tijdnood komt. Ook al kun je heel goed leren in één dag, doe dit niet! Als je iets kort van tevoren leert, komt de leerstof in je korte termijn geheugen. Je zult het dan de dag erna nog wel weten, maar een aantal dagen/weken later zal je het bijna niet meer weten. Hierdoor zal je op een grote toets of op examens veel minder weten, dus dan moet je bij die toetsen weer meer leren. Begin dus op tijd.

jhh_4930

2. Gebruik/bedenk ezelsbruggetjes.
Ezelsbruggetjes zorgen ervoor dat je iets veel beter onthoudt. Zo heb ik eens geleerd van een Duits docente, dat je de 4e naamval kunt herkennen aan de woorden durch, für, ohne, um, bis, gegen. Het was lastig om dit te onthouden, totdat mijn docente met een ezelsbruggetje kwam: zing de woorden op de wijs van Berend Botje. Op deze manier vergat ik deze woorden nooit meer! Ook kun je nog een hoop ander ezelsbruggetjes verzinnen. Op sommige sites, zoals https://www.ezelsbruggetje.nl/, staan er heel veel ezelsbruggetjes voor allerlei vakken.

3. Leer niet aan een stuk door.
Als je te lang achter elkaar leert, kunnen je hersenen niet meer alle leerstof opnemen. Geef jezelf eens een pauze door muziek te luisteren, iets te drinken, iets te lezen, etc. Pas wel op dat je niet een te grote pauze neemt, want dan heb je meestal geen zin meer om verder te leren. Ook heeft het geen zin om ’s avonds laat nieuwe stof te gaan leren, je bent moe en je hersenen zullen de nieuwe stof dan amper opnemen.

4. Gebruik WRTS.
Moet je Engelse, Duitse of Franse woordjes leren? Gebruik dan WRTS! Het kost even werk om alles in te voeren, maar dit is wel de beste manier om woordjes door elkaar te leren.

5. Schrijf het op.
Vaak schrijf ik de woorden en de betekenissen die ik moet leren op een blaadje. Dit kost best veel werk, maar door het op te schrijven, onthoud je het veel beter. Daarna kun je de woorden ook nog in WRTS invoeren. Als je de woorden dan oefent, ken je ze al veel beter.

jhh_4963

6. Maak een samenvatting.
Als je veel moet leren, bijvoorbeeld voor geschiedenis, maak dan een samenvatting. Lees eerst de bladzijden door die je moet leren en maak daarna een samenvatting van de belangrijkste informatie. Hierna kun je de samenvatting leren, want daar staat toch het belangrijkste in. Lees vlak voor je toets nog wel een keer je boek door, zodat je zeker weet dat je niets bent vergeten. Ook kun je andere samenvattingen opzoeken op Google (bijvoorbeeld op www.scholieren.com), maar je leert er het meest van als je zelf een samenvatting maakt.

7. Leg afleidende spullen weg.
Vooral een mobiel leidt af. Als je je mobiel hoort trillen, wil je graag weten wie je een berichtje heeft gestuurd. Als je dan op je telefoon kijkt, ben je helemaal afgeleid. Als je weer gaat leren, duurt het wel 15 minuten voordat je weer volledige concentratie hebt. Zet je mobiel op stil of zet hem uit en leg hem ver buiten je zicht (bijvoorbeeld in de huiskamer), dan kun je ook niet verleidt worden om toch even je mobiel te checken.

8. Maak een planner of checklist.
Als je een planner maakt, kun je alvast inplannen wanneer je wat gaat doen. Dit is heel handig als jij je goed aan een planning kunt houden. Zelf houd ik niet zo van planners, dus ik maak altijd een checklist. Ik schrijf op welke vakken ik in mijn toetsweek krijg en wat ik daarvoor moet leren. Vervolgens deel ik de leerstof op in kleine stukken. Als ik een stuk heb geleerd, kan ik dit deel afstrepen. Door een checklist kun je dus goed zien wat je wel en niet hebt geleerd.

jhh_4903

9. Bekijk filmpjes.
Als je filmpjes kijkt, onthoud je leerstof veel beter. Zoek eens op YouTube naar het onderwerp/vak dat je moet leren. Zo staan er heel veel filmpjes op YouTube met uitleg over Nederlands, geschiedenis, maatschappijleer, wiskunde, etc. Zo heeft Arnold Kuypers enorm veel filmpjes met uitleg over Nederlands: https://www.youtube.com/user/MrArnoud18/videos. Ook ben ik heel blij met Joost van Ort (Jortgeschiedenis), aangezien hij voor het vak geschiedenis van elke paragraaf een uitleg heeft. Ook staan er op zijn kanaal allemaal filmpjes over de examenstof die je dit jaar krijgt op het examen geschiedenis. Zijn filmpjes vind je hier: https://www.youtube.com/user/JORTgeschiedenis/playlists. Zelf maak ik ook altijd aantekeningen bij de filmpjes, zodat ik de stof nog beter onthoud.

10. Lees alles nog 1x voor en na het slapen door.
Pak voor je gaat slapen nog eens je boek erbij en lees alle leerstof nog een keer door in bed. Ga daarna meteen slapen en lees alle stof in de ochtend nog een keer door. Als je namelijk iets doorleest voor je gaat slapen, neem je de stof veel beter op. Als je dan ’s ochtends de leerstof nog eens doorleest, fris je je geheugen nog een keer op.

Ik hoop dat jullie iets aan deze tips hebben! Heb jij nog leertips? Leave it in the comments!

Liefs.

 

26 Comment

  1. Als er veel drukke weken te komen staan (wat nu het geval is) maak ik alvast een planner voor de aankomende weken. Erg handig, zeker een aanrader! Ik heb zeker iets gehad aan deze tips. Ik ga ze eens proberen! Leuk artikel?

  2. Hey❤
    Super handig dit, want volgens mij doe ik het allemaal verkeerd altijd aan het begin van het jaar heb ik een opstart nodig ofzo?
    Ik stress me kapot

  3. Goeie tips die je hier geeft! Ik schreef vroeger mijn cursussen over in een samenvatting en leerde zo het beste ??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *