Health How to... Tips & Tricks

Gaat het nog lukken?

Het is alweer bijna november en dat betekent dat Stoptober bijna is afgelopen. Maar even eerlijk, ben jij als roker nu al echt gestopt met roken? Of lukt het je toch niet goed om te stoppen?

Werken in de supermarkt

Naast bloggen en Instagrammen, ben ik gewoon nog een student die wat bijverdient als kassière in de Albert Heijn! Regelmatig sta ik bij de servicebalie, waar we een enorm scala aan sigaretten hebben. Dagelijks verkopen we wel honderden sigaretten aan onze klanten, wat ik heel bizar vind om aan te zien. Regelmatig hoor ik van mensen dat ze wel willen stoppen met roken, maar dat ze niet weten hoe ze moeten stoppen. Vorige week besteedde ik al aandacht aan borstkanker, waar ik verschillende familieleden aan ben verloren. Ook ben ik mijn opa verloren aan longkanker, wat waarschijnlijk komt doordat hij in het verleden had gerookt. Daarom wil ik in deze blog graag aandacht besteden aan het stoppen met roken!

De feiten op een rijtje

Oké, deze feitjes zal je vast wel vaker horen. Roken is ongezond, veel Nederlanders roken, etc… Maar toch wil ik nog even de feiten op een rijtje zetten. Hieronder de gebruik cijfers van tabak in Nederland.

Ooit
Laatste maand/wel eens Hoe vaak
Bevolking 18+ 23,1% Mannen: 28,9%
Vrouwen: 19,5%
18,6% dagelijks
Scholieren 12-16 jaar 22.8% 10.6% 3% dagelijks
Scholieren 15 jaar 35.1% 17.5% 6.1% dagelijks
Scholieren 17-18 jaar 44.1% 25.9% 8.2% dagelijks

Bron: Jellinek.nl

Volgens de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor CBS i.s.m. RIVM en Trimbos-instituut uit 2017 rookt 23,1% van de Nederlanders ouder dan 18 jaar wel eens. Dat komt dus neer op ongeveer 4,16 miljoen Nederlanders! Bizar dat zoveel mensen al (zo jong) roken! Dat roken gevaren voor de gezondheid met zich meebrengt, dat weten we allemaal. Maar toch lukt het rokers maar lastig om te stoppen met roken. Hoe ga je dan stoppen?

Een beetje hulp

Omdat ik in mijn omgeving (werk, vrienden en familie) zie hoe lastig het is om te stoppen met roken, wil ik rokers een beetje helpen. Ik begrijp van velen dat in één keer stoppen geen optie is, daarom kun je misschien beter overstappen op een e-sigaret. Deze zijn, op de nicotine na, vaak veel minder schadelijk voor het lichaam dan een normale sigaret. Zo kun je dus beter overstappen op een e-sigaret, waardoor je na een tijdje misschien wel helemaal kunt stoppen!

Goed alternatief?

Onlangs is mijn zwager ook overgestapt op een e-sigaret. Niet alle e-sigaretten werken bij elk persoon even goed, maar gelukkig heeft hij nu een e-sigaret gevonden die wél een “voldaan” gevoel geeft. Een e-sigaret kopen was voor hem dus dé oplossing om te stoppen met roken. Nu bouwt hij langzaam het nicotinepercentage af, waardoor hij hopelijk over een tijdje nicotinevrij zijn e-sigaret kan gebruiken of zelfs helemaal kan stoppen!

Rook jij/heb jij wel eens gerookt? En heb jij nog een tip voor rokers om te kunnen stoppen? Leave it in the comments!

Liefs.

 

Deze blog is geschreven voor een samenwerking, maar bevat wel mijn eerlijke mening over het desbetreffende bedrijf en/of product.

 

 

9 Comment

  1. Hier al een tijdje gestopt met roken, cold turkey, maar nog altijd er van af! Ik las laatst ergens dat e sigaretten veel schadelijker zijn dan in eerste instantie gedacht werd… Zit me te bedenken waar, maar kan er zo niet op komen.

  2. Ik ben nooit begonnen met roken. Ben al enkele keren in de verleiding gekomen om het toch eens te proberen, maar door het hele resem aan verslavingen in onze familie, heb ik nooit echt ‘gedurfd’. Gelukkig maar achteraf gezien! Succes aan iedereen op deze blog die aan het stoppen is, gestopt is of nog wil stoppen!

  3. Ik rook zelf niet en daar ben ik erg blij mee. Ik vind het stinker en moet zeggen dat ik er bij andere ook echt last van heb. Daarnaast bespaard het ook een hoop geld.

  4. Ik rook zelf niet en daar ben ik ook erg blij mee. 1 het is gezonder en 2 het scheelt mij enorm veel geld haha.

  5. Interessant om te lezen! Ik heb ruim 10 jaar gerookt en ben sinds januari gestopt omdat mijn hart raar ging doen. Ik mis Het elke dag nog maar weer beginnen zou ik niet zo snel doen!

  6. Ik heb nog nooit van mijn leven gerookt, mijn man rookte sigaren toen we verkering kregen maar is daar van de een op de andere dag mee gestopt omdat ik het zo smerig (en duur) vond haha.

  7. Ik ben altijd een social smoker geweest totdat ik besloot er helemaal mee te stoppen. 10 jaar lang had ik geen sigaret aangeraakt totdat ik ging scheiden. Na de hevigste stress periode nam mijn trek weer af en nu rook ik misschien een sigaret in een half jaar. Dus alleen wanneer ik er echt trek in heb en ik het als een soort ‘traktatie’ zie. Ik kan dus gerust zonder sigaret.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *