How to... Tips & Tricks

Leertips (EXAMENS!)

Na 6 jaar is het voor mij eindelijk zo ver: ik moet examens doen! Voor mij beginnen de examens volgende week op 10 mei. Voor iedereen die examens heeft dit jaar (of die nog normale toetsen krijgt) geef ik daarom nog lastminute wat tips!

1. Begin op tijd!
Het ergste wat er kan gebeuren is te laat beginnen en daarom in de stress komen, omdat je te weinig tijd hebt. Begin dus ruim van tevoren. Je kan beter tijd over hebben dan tijd te kort hebben.

2. Doe alles stap voor stap
Het heeft geen zin om één dag alle stof van geschiedenis er doorheen proberen te krijgen. Deel het daarom op in stukken, zodat je ook nog rust hebt.

3. Maak een checklist 
Moet je veel leren en heb je geen idee hoe je overzicht krijgt? Maak dan een checklist met alles wat je kan en wil doen voor de toets(en). Als je een onderdeel klaar hebt, kun je deze afstrepen.


4. Blijf herhalen
Zorg dat je de stof blijft herhalen. Als je een paar dagen niets aan het leerwerk doet, zal het wegzakken. Probeer daarom regelmatig de onderdelen te herhalen door ze bijvoorbeeld door te lezen.

5. Gebruik YouTube voor extra uitleg
Sinds een aantal jaar komt YouTube ook steeds meer op voor leerlingen. Zo kun je extra uitleg krijgen voor onder andere Nederlands, Geschiedenis en Scheikunde. Als je op een bepaald onderwerp zoekt, heb je vaak een bijhorend filmpje. Hierbij een overzichtje van YouTubers die goede uitleg geven:
– Nederlands: Arnoud Kuijpers
– Geschiedenis: Jortgeschiedenis (erg aanbevolen!)
– Scheikunde: Scheikundelessen
– Wiskunde: WiskundeAcademie
– Natuurkunde: Ralph Meulenbroeks

6. Orden alles
Zorg dat al je spullen geordend zijn, dan heb je meer overzicht. Zo gebruik ik één mapje voor elk vak, zo is alles geordend en raak je niets kwijt.

7. Maak proefexamens
Door middel van proefexamens kun je ongeveer inschatten hoe goed je de stof beheerst. Maak er dus vooral een paar!

8. Leer van je fouten
Deze tip sluit aan bij de vorige tip. Als je je proefexamens nakijkt, bekijk dan goed je fouten. Zorg dat je snapt wat je fout hebt, zodat je het de volgende keer niet/minder fout doet.

9. Ga plannen
Zelf ben ik niet zo’n fan van plannen, maar toch plan ik ongeveer wat ik wanneer wil doen. Dit geeft overzicht en zorgt ervoor dat je weet waar je aan toe bent. Zo kun je meer rust nemen op een dag waarbij je maar twee hoofdstukken wil doen dan bij een dag waar je vier hoofdstukken wil doen.

10. Hou pauze (met mate)
Het beste kun je even goed doorgaan (zonder afleiding) en dan goed pauze nemen. Ga bijvoorbeeld 2 à 3 uur aan de gang en neem erna een halfuurtje pauze. Het beste kun je de pauze inplannen als je klaar bent met een vak. Stel je wilt geschiedenis hoofdstuk 1 samenvatten, neem dan je pauze als je hoofdstuk 1 af hebt.

11. Maak flashcards
Flashcards maken is een handig hulpmiddel voor de leervakken. Zo gebruik ik deze voor geschiedenis. Op de voorkant zet je een belangrijke naam of een belangrijk begrip, op de achterkant schrijf je in een aantal punten wat je hierover moet weten. Maak bij geschiedenis van alle belangrijke namen en begrippen een flashcard. Leg de flashcard aan de linkerkant als je dit kaartje nog niet goed kent. Leg de flashcard aan de rechterkant als je dit kaartje wel goed kent. Als je geen kaartjes meer over hebt, ga dan verder met de kaartjes aan de linkerkant. Blijf dit herhalen tot alle kaartjes aan de rechterkant liggen! Zelf gebruik ik deze methode voor geschiedenis en maatschappijwetenschappen. Hieronder een  voorbeeld:

De flashcards orden ik ook weer, zodat ik ze niet kan kwijtraken. Ik bewaar ze in zelfgemaakte envelopjes.

12. Leg alle afleidende spullen weg
Het klinkt simpel, maar het is soms heel moeilijk. Leg je mobiel weg en zet deze uit of op stil. Probeer filmpjes op YouTube te weerstaan. En ga niet stiekem op Instagram en Facebook.

13. Gebruik hulpmiddelen van examenblad
Door mijn kunst docente kwam ik er achter dat er op examenblad een hoop handige hulpmiddelen staan. Op examenblad vind je allereerst natuurlijk proefexamens. Nog handiger: voor de leervakken staat er wat je precies moet leren! Zo stond er voor maatschappijwetenschappen zelfs een uitgebreide samenvatting over alle drie de boeken, ideaal! Hierdoor weet je precies wat je kunt verwachten.
Je vindt deze stof als volgt: ga naar https://www.examenblad.nl/ → klik linksboven op 2017 → klik op je niveau → klik op een leervak (bijvoorbeeld Kunst Algemeen) → klik op de bijhorende syllabus.

14. Lees alles nog 1x voor en na het slapen door.
Pak voor je gaat slapen nog eens je boek erbij en lees alle leerstof nog een keer door in bed. Ga daarna meteen slapen en lees alle stof in de ochtend nog een keer door. Als je namelijk iets doorleest voor je gaat slapen, neem je de stof veel beter op. Als je dan ’s ochtends de leerstof nog eens doorleest, fris je je geheugen nog een keer op.

15. Stay calm
Schiet niet teveel in de stress van wat je allemaal moet leren. Hoe je er nu voor staat, is ook een beetje een afspiegeling van je examens (alleen dan zullen de cijfers iets lager uitvallen). Sta je er goed voor? Dan moet het examen geen probleem zijn!

Met deze tips zou je al een stapje op weg moeten komen, hopelijk hebben jullie er wat aan. Alvast veel succes met de examens (of toetsen)!

Liefs.

11 Comment

 1. Goede tips! Vooral van die checklist. Ik ga ze zeker gebruiken. Ik merk dat ik het overzicht kwijt ben dus hoop dat het helpt. Succes met je examens!

 2. Super handige tips! Maar als ik dit zo lees had ik misschien wel wat eerder moeten beginnen…. Domme ik.
  Maar bedankt voor de tips xx

 3. Echt hele handige tips, had ik ze toen maar gelezen 🙂 vooral die flashcards zijn heel handig. En wat mij hielp bij wiskunde was gewoon alles opnieuw oefenen en in je hoofd stampen. Zo kreeg ik met een 5 gemiddeld toch een 8 op m’n staatsexamen.

  Heel veel succes! Komt goed ?

 4. Succes met je examens! Het is voor mij alweer even geleden, maar een aantal dingen deed ik ook altijd, zoals plannen en flashcards maken. Fijn dat er nu ook YouTube is met extra uitleg

 5. Ik weet mijn examens nog.. wat een gedoe was dat. Maar inderdaad veel plannen, oefenen en herhalen.

  Enne, wat handig YouTube tegenwoordig zeg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *