About me Interior

Personal story: last van een dip

Het is alweer een paar weken herfst en het wordt steeds donkerder. Hier heb ik zelf heel veel moeite mee, omdat mijn lichaam hier niet goed op reageert. Benieuwd waarom? Lees dan snel verder!

Winterdip

Sinds twee jaar heb ik last van een dip tijdens de winter: de winterdip. Deze winterdip begint altijd rond november, als de dagen ineens heel kort zijn. ‘s Ochtends kom ik met geen mogelijkheid uit mijn bed, omdat het voelt alsof het twee uur ‘s nachts is. Hierdoor is heel mijn lichaam in de war. Vervolgens word het pas op school een beetje licht en vertrek ik in het donker weer naar huis. Hierdoor ben ik dus heel de dag moe met het gevolg dat ik vaak in de winter enorm chagrijnig ben.

Hoe komt dit nou?

Vorig jaar merkte ik pas goed dat ik last had van een winterdip, omdat mijn vriendinnen merkten dat ik vaak chagrijnig op school aankwam. Veel mensen hebben last van een winterdip, sommigen worden zelfs depressief in de winter. Bizar! Dit komt vooral vanwege het feit dat we te weinig daglicht binnenkrijgen in de winter. Bij sommige mensen reageert het lichaam hier negatief op, waardoor zij zich niet goed voelen in de winter. En ik ben zo iemand die hier niet goed op reageert. Rond oktober krijg ik er al wat last van, zo merk ik nu al dat ik enorm lastig uit mijn bed kom en dat ik overdag vermoeider ben.

Oplossingen?

Een oplossing is het gebruiken van een lamp die de kleur van daglicht heeft. Deze kun je gebruiken bij het opstaan, maar ook heel de dag door. Op deze manier krijg je alsnog daglicht binnen, waardoor je minder of zelfs geen last zou hebben van een winterdip. Ik heb hier veel goede verhalen over gehoord, zo werden sommige mensen niet meer depressief in de winter. Als je last hebt van een winterdip, is een daglamp dus zeker een goede oplossing.

Een licht interieur

Ik heb liever een licht interieur, wat de winterse dagen iets minder donker laat lijken. Je kunt natuurlijk muren wit verven of veel ramen in een ruimte plaatsen, maar dat gaat niet altijd. Zo heb ik in mijn kamer door vergunningen niet de mogelijkheid om aan een deel van mijn kamer ramen te plaatsen, waardoor ik maar 1 groot raam en 1 klein raam heb. In mijn kamer is het in de winter dus altijd erg donker! Een oplossing hiervoor zijn lichtkoepels. Doordat ik deze lichtkoepel op het dak van het huis zou kunnen plaatsen, krijg je op deze manier veel extra licht in mijn kamer. Ik denk dat dit zeker zal bijdragen aan het verminderen van mijn winterdip, omdat je zo op een natuurlijke manier meer daglicht in je kamer krijgt.

Heb jij last van de donkere dagen/een winterdip in de winter? En wat doe jij hier tegen? Leave it in the comments!

Liefs.

 

Deze blog is geschreven voor een samenwerking, maar bevat wel mijn eerlijke mening over het desbetreffende bedrijf en/of product.

13 Comment

  1. Ik heb ook altijd zo’n last van een serieuze winterdip, ook gewoon puur omdat het zo donker is. Ik vind het nog steeds lastig om hier goed mee om te gaan.

  2. Ik heb altijd last van deze dagen en weet dit gelukkig en weet nu ook dat ik zonlicht nodig heb, maar het ook gewoon thuis leuk en vrolijk moet maken.

  3. Dat is echt een bekend en erkend fenomeen, SADS (seasonal affective disorder). Jouw tips helpen zeker al een heel eind. Veel naar buiten gaan- om zo toch nog wat licht op te doen, vit D niet vergeten…. zouden ook nog een ideetje kunnen zijn.

  4. Ik denk dat de donkere periode niet altijd de leukste is. Het nadeel van het vroeg donker worden is dat je dan geen ‘leuke dingen’ meer kan doen. Maar dat is natuurlijk onzin. Veel sterkte komende periode.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *